Search

998 62 000

 post@listentobaljit.no
 Frognerveien 1, 0257 Oslo

Fingermat

Fingermat er ikke kun forbeholdt spansk tapas, men står også sentralt i indisk og asiatisk kultur. Fingermat kan også forbindes med både småretter og street food, og er gjerne retter som er ment for å deles. I indiske mattradisjoner finnes det småretter som kalles for “thali”, som er mindre, men smakfulle retter, servert på en tapas-lignende måte. 

Street food er enkel og god å spise når du har dårlig tid.

Da Baljit Singh skulle starte en indisk restaurant i Oslo, ønsket han å kombinere alt det beste ved indiske mattradisjoner, og gi oppskriftene en moderne vri inspirert av indiske food trucks. Høres indisk street food og fingermat ut som noe for deg? Da bør du besøke den indiske restauranten Listen to Baljit. 

GOD MAT SOM ER MENT FOR Å DELES

Indisk fingermat heter thali, og navnet referer til metalltallerkenene rettene ofte serveres på. Hensikten med thali er å kunne by på seks forskjellige smaker, inkludert søtt, salt, bittert, surt, syrlig og sterkt, servert på en og samme tallerken. 

Ifølge indisk tradisjon, skal et perfekt måltid nemlig inneholde seks forskjellige smaker slik at du holder kroppen frisk. Krydderblandinger og urter inneholder en rekke antioksidanter som bidrar til å vedlikeholde kroppens immunsystem. 

Det er ikke for ingenting at indisk mat er kjent over hele verden.

India består av mange ulike regioner, tradisjoner, kulturer og språk, og dette fører også til stor variasjon på kjøkkenet. Indisk fingermat, eller thali, blir derfor servert på ulike vis i de forskjellige regionene. 

KATORIS

Som oftest blir fingermaten servert i små boller, ofte kalt “katoris”. Disse blir servert med et rundt fat som inneholder hovedretten. Typisk fingermat inkluderer ris, grønnsaker, yoghurt, sauser, chutney, og til slutt, en søtere rett for å gjøre måltidet komplett. 

RIS OG BRØD

Ris og brød er også viktig i indisk mattradisjon, og ris, eller “roti” (en type indisk brød), er ofte hoveddelen av thali-retten. Rettene du får på siden står ofte i en sirkel rundt risen eller brødet. 

OPPSKRIFT PÅ NAAN

Vi gir deg en nydelig oppskrift på indisk brød som passer perfekt til fingermat. Oppskriften gir ca. åtte store naan.

Du trenger: 10 dl siktet hvetemel, 1 pose tørrgjær, 2 ss sukker, 1 ts bakepulver, 1 ts salt, 3 dl yoghurt (naturell) og 50 gram smeltet smør. 

Slik gjør du: 

  • Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle
  • Tilsett yoghurt og melk, og elt deigen godt – gjerne i kjøkkenmaskin i 10 til 15 minutter
  • Tilsett smeltet smør mot slutten av eltetiden
  • La deigen heve til dobbel størrelse (ca. 1 time)
  • Sett ovn på 200 grader
  • Del deigen i 8 emner og kjevle ut til naan
  • Pensle brødene med litt olje eller smør
  • Stekes i 4-5 minutter i midten av ovnen

Naan passer til all indisk mat, og kan også spises alene. Prøv å toppe dem med crème fraîche eller revet ost. Skal du varme dem opp på et senere tidspunkt kan du varme litt olje i en stekepanne på middels varme, og steke dem i fem minutter. 

Vel bekomme!

INDISK MATKULTUR

Indisk matkultur handler om følelser og tilknytninger, familie, venner og tradisjoner. Fingermat, eller thali, er derfor ment for å deles slik at gjestene kan smake på hverandres retter og favoritter. Måltidet blir da sosialt og inkluderende.

Hos Listen to Baljit kan du prøve deg på indisk fingermat servert på en tiltalende måte. Oppskriftene baserer seg på familietradisjoner og indisk kultur, men restauranteier Baljit Singh har latt seg inspirere av indiske food trucks og Oslo-folkets preferanser. På menyen finner du blant annet smaksatt ris som serveres med fire eller åtte ulike retter. Prøv thali med venner eller familie, og få en unik, indisk matopplevelse. 

Les mer: Indisk restaurant fingermat

FINGERMAT OG HIGH-CLASS STREET FOOD

Listen to Baljit er et nytt, spennende, moderne og indisk high-class konsept som kombinerer street food og fine dining. Den indiske restauranten baserer konseptet sitt på autentisk indisk masala fra indiske gårder, og maten lages av kokker med lang erfaring. Slik får du det beste fra Indias matkultur, laget og servert på autentisk vis. 

Hos oss kan du også prøve deg på smakfulle indiske cocktails og eksklusive retter. Menyen består blant annet av tradisjonsrike smaker som tandoori og tikka, røkt, karri, mildt eller spicy og hvitløk. Bestill retten med norsk laks, lam, biff eller kylling. 

VEGETARISK MAT

Er du vegetarianer? Da har vi også noe for deg. Vi har smakfulle retter med ris, friske grønnsaker og deilige sauser. Blant dessertene kan du smake på vegansk mango, søte indiske dumplings, iskrem eller andre søtsugtriggere. 

Vi ønsker å gi deg en kulinarisk opplevelse, og en reise gjennom Indias kjøkkentradisjoner servert på en ny og spennende måte. 

IKKE BARE FINGERMAT

Vi har også eksklusive og tradisjonelle indiske retter, basert på masala fra indiske gårder og oppskrifter som har gått i generasjoner i Singh-familien. 

MASALA

Masala er det indiske uttrykket for en rett som består av flere ulike typer krydder, og brukes gjerne som indisk slang for “en interessant miks av ting”. Krydderblandingene består ofte av ingefær, chillipepper, gurkemeie, sennep, safran, nellik, kardemomme og kanel, samt andre urter. 

Kryddermikser brukes i alt fra cocktails og desserter til tradisjonelle matretter. Alle måltider inneholder mye krydder, og krydder og urter brukes gjerne hele, malt, tørket eller blandet. Noen krydder varmes også før de males for å få frem ekstra smak og duft. Bruk av krydder kan være svært omfattende, og kan variere fra kultur til kultur i India. 

Vi kan by på eksklusive, indiske og tradisjonelle retter basert på autentisk masala. Velg mellom lam, fisk, kjøtt eller kylling. I tillegg kan du bestille vegetarretter proppfulle av smak, krydder og grønnsaker. De tradisjonelle rettene serveres med indisk brød med ulike smaker, og smaksatt ris.

HVEM ER BALJIT?

Bak den indiske restauranten står Baljit Singh, som var inspirert av gatekjøkkenvognene i India. Menyen består av retter fra hele India, men med en moderne vri, og rettene er proppfulle av deilige smaker. 

Restauranten er et nytt og unikt konsept, startet av samme familie som står bak de populære og suksessfulle spisestedene New Delhi Restaurant, Bombay Brasserie og Holy Cow. Alle restaurantene har mottatt stor oppmerksomhet og gode anmeldelser.

Dagsavisens anmelder slo fast at det var all grunn til å lytte til Baljit – VGs anmelder kalte oss en varm oase i vinterkulda – Aftenpostens anmeldere spiste og drakk seg gjennom spennende kombinasjoner

Er du nysgjerrig på indisk mat, vil indisk street food være en perfekt måte å smake på mange ulike retter i ett måltid. Baljit gir deg tradisjonell, indisk mat servert på en helt ny måte – passer perfekt for hele verden!

BESØK OSS FOR LUNSJ, BRUNSJ ELLER MIDDAG

Listen to Baljit er en indisk restaurant for deg som ønsker å prøve fingermat fra ulike sider av den indiske kulturen. Ta med deg middagsselskapet eller lunsjmøtet for å smake autentisk indisk street food midt i Oslo. Den nye restauranten byr på en meny av varierte retter, inspirert av indisk street food, krydrede cocktails, søte desserter og tradisjonelle indiske retter. Dette er restauranten for deg som søker en indisk kulinarisk opplevelse

Menyen består av små og store matretter, god drikke og deilige desserter. Bestill en rett av lam, fisk, kjøtt eller kylling. Er du vegetarianer kan du bestille vegetarretter fylt med mye smak, krydder og grønnsaker. 

De fleste av de tradisjonelle rettene serveres også med det indiske brødet naan, som fåes i forskjellige smaker, samt andre indiske brød i spennende varianter. Vi tilbyr også en lunsjmeny. 

SLIK BESTILLER DU FINGERMAT PÅ INDISK RESTAURANT

Listen to Baljit er et nytt, spennende, moderne og indisk high-class konsept som kombinerer street food og fine dining. Vår indiske restaurant baserer konseptet sitt på autentisk masala fra indiske gårder, og maten lages av anerkjente kokker med lang erfaring. 

Fingermat er en tradisjonell måte å servere et måltid på i India. De små tapas-lignende rettene kalles thaali. Ifølge indisk tro er det helsemessig gunstig å få i seg minst seks ulike smaker i det daglige inntaket. Menyen hos Listen to Baljit er inspirert av gatekjøkkenvogner fra India, og er proppfull av deilige smaker. 

Les også: 5 tips for ditt første besøk i India

Be en av våre servitører om å komme med anbefalinger til retter som passer sammen, eller plukk og miks dine favoritter fra vår street food meny. Sett sammen et måltid fra de mest eksotiske hjørner av India, eller hold deg til en region av gangen. Bare fantasien setter grenser på indisk mat. Det er lite annet som kan måle seg i farge, smak og fyldighet. 

Lyst til å prøve deg på våre spennende retter? Bestill bord i dag, eller kom innom vår restaurant på Solli Plass.

Reserver bord